Úžasná výstava betlémů a setkání s neméně úžasnými lidmi

Chcete se vánočně naladit? Potom byste si neměli nechat ujít výstavu betlémů v Muzeu Vysočiny Třebíč. V prostorách bývalé konírny třebíčského zámku si na své přijdou děti i dospělí.
Muzeum pro své návštěvníky připravilo úžasnou výstavu při příležitosti 800. výročí prvního živého betlému na světě v italské Grecciu, který tam tehdy zorganizoval svatý František z Assisi. Na výstavě, kterou je možné navštívit do 28. 1. 2024, jsou k vidění italské betlémy, které muzeu zapůjčilo 1. NiederösterreichischeKrippenmuseem z Vösendorfu v Rakousku. Kromě toho jsou ale vystaveny také úžasné betlémy z dílny osmasedmdesátileté Ilony Klawitter, která se narodila v Mělníku, ale většinu života prožila v Německu, kam emigrovala se svou rodinou v roce 1969.
S touto akční dámou jsem se mohla setkat osobně a bylo to jedno z těch setkání, na která se prostě nezapomíná. V Katolickém týdeníku bude v prvním čísle nového roku zveřejněný velký rozhovor o jejím životě i tvorbě, který jsem s ní vedla. V něm se dozvíte, jak se paní k výrobě betlémů dostala, a že se této zálibě nikdy nevěnovala tak, že by šlo o její obživu. Také prozradila, proč se před osmi lety vrátila do České republiky a nyní žije v Praze, kde stále tvoří.
Stejně inspirativní a povzbuzující bylo ale také setkání s Janem Bondrou. Právě s ním paní Klawitter po návratu domů spolupracuje. Pan Bondra je renesanční člověk, který zrestauroval barokní betlém, který je v Třebíči také k vidění a je to nejstarší vystavený kousek expozice. Kromě toho je v třebíčském muzeu také socha sv. Františka, jejímž autorem je také pan Bondra stejně jako jezulátka z vosku. Pan Bondra totiž své betlémské postavičky tvoří z vosku. Jistě také není bez zajímavosti, že tento muž, který kromě toho hraje také na flašinet, prožil deset let svého života na Sicílii, kde doprovázel turisty. Už teď se těším na to až se s tímto mužem budu moc setkat a povykládat si s ním o jeho životě stejně jako s paní Klawitter.
Třebíčské betlemářství je zastoupené velkým stavěcím betlémem Jindřicha Mládka (1889–1950). Betlém je dlouhý zhruba pět metrů a má necelou tisícovku ručně malovaných figurek. Pracovníci muzea připravili v expozici zábavná zastavení pro děti i dospělé, kdy se dozví více o tvůrcích betlémů i sv. Františkovi s Assisi.
Muzeum Vysočiny Třebíč se letos podílí také na výstavě betlémů Pod křídly andělů v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradu (1. 11. 2023 – 29. 2. 2024, má zastoupení v pobočce Muzea Vysočiny Jihlava v Telči v expozici Anděl pastýřům zvěstoval… (26. 11. 2023 – 14. 1. 2024) a při Tišnovském betlémském putování od náměstí k náměstí se zastavením v Základní škole Tišnov (3. 12. 2023 – 6. 1. 2024).
Betlémy paní Ilony Klawitter jsou nyní k vidění také v Betlémské kapli v Praze (do 3. 1. 2024), pražském Klementinu (do 7. 1. 2024), kde byl v roce 1562 postaven první betlém v českých zemích, a kde se konala i Jubilejní jesličková výstava v roce 1923 a v Kvasinách na zámku v Orlických horách (do 31. 1. 2024). Pro Betlémskou kapli vytvořila k letošnímu výročí speciální velký betlém. Mezi více než dvaceti figurami proto nechybí ani svatý František a dva mniši.